
Dijital Vergi Dairesi Nedir?
Dijital Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından vergi mükelleflerinin tüm işlemlerini elektronik ortamda tek noktadan kolayca yapabilmesi için 7 Ekim 2023 tarihinde kullanıma açılmış bir sistemdir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında bir araya getirilerek kurumların ve kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim sağlaması, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması ile mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirirken hizmet alma süreçlerinde günümüz bilişim teknolojilerinin getirdiği imkânlardan daha fazla yararlanması amacıyla GİB Teknoloji tarafından geliştirilmiştir.
Dijital Vergi Dairesi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği (Sıra No: 552) ile belirlenmiş ve aynı gün sistem https://dijital.gib.gov.tr/ adresinden hizmete açılmıştır.
Elektronik Uygulamalara Tek Yerden Erişim
Dijital Vergi Dairesinin hizmete açılması ile İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr), İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr) ve e-Beyanname Sistemi (ebeyanname.gib.gov.tr) erişime kapatılarak, elektronik uygulamalara tek yerden https://dijital.gib.gov.tr/ adresinden erişim ve giriş yapılması sağlanmıştır.
Dijital Vergi Dairesine, daha önce İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi gibi uygulamalar için alınan şifrelerin yanı sıra e-Devlet şifresi ile de giriş yapılabilmektedir.
Şifresi olmayanlar Dijital Vergi Dairesi üzerinden ya da vergi dairesine başvurarak şifre alarak sisteme girebilmektedir.
Bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin internet veya mobil uygulama üzerinden alınması aşamasında kişilerin sistemde tanımlı mobil telefon numarasına gönderilen şifrenin doğrulanmasının istenilmesi halinde şifre doğrulandıktan sonra işlemler gerçekleştirilebilecektir.
Dijital Vergi Dairesi, kullanıcı deneyimi dikkate alınarak geliştirilmiştir. Fonksiyonel ve kullanışlı ekranları ile Dijital Vergi Dairesi hem web’den hem de mobil cihazlardan rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Daha önce sunulan hizmetlerden farklı olarak Dijital Vergi Dairesi ile mükelleflerin vergi borçlarını kısmen ödeme imkânı sağlanmıştır. Dijital Vergi Dairesi üzerinden kişiler, vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan belirli bilgilerini elektronik ortamda görüntüleyebilecektir.
Her Türlü Vergi İşlemi Yapılabilecek
Dileyen kişilerin Dijital Vergi Dairesi üzerinden; Borç ödeme, Mükellefiyet durum yazısı alınması, Borç durum yazısı talebinde bulunulması, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmeyeceğine dair dilekçe verilmesi, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi dönem değişiklik bildiriminde bulunulması, Vergi kimlik numarası doğrulama, Vergi kimlik numarası sorgulama, e-Vergi levhası sorgulama, Re’sen terk sorgulama, ÖTV2A ödeme belgesi sorgulama, Gümrük çıkış beyannamesi sorgulama, Yabancılar için vergi kimlik numarası doğrulama, Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası sorgulama, e-Devlet alındı numarası ile sorgulama, Özelge talep edilmesi, Emanet hesaplarında bekleyen tutarlara ilişkin dilekçeler, Başkanlıkça uygun görülen diğer iş ve işlemleri gerçekleştirmesine imkân tanınmıştır.
İnteraktif Vergi Dairesi ve İnternet Vergi Dairesi gibi uygulamalar üzerinden sunulan hizmetler belli bir plan dâhilinde Dijital Vergi Dairesine aktarılarak bu Sistem üzerinden sunulacak. İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, e-Beyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan tüm uygulamalara Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapılabilecektir.
Elektronik Tebligat Adresi Olarak Da Kullanılacak
Dijital Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve şifre bilgileri kullanılarak dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden veya Başkanlık tarafından oluşturulan mobil uygulama üzerinden giriş yapılacak. Dijital Vergi Dairesi hizmetlerinden; Bakanlık tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanıcı kodu ve şifresi bulunanlarla e-Devlet şifresi bulunan ve bu Tebliğ kapsamında şifre edinen kişiler yararlanmaya başlayacaktır.
Vergi Usul Kanununun GİB’na verdiği yetkiye istinaden, ivd.gib.gov.tr ve intvrg.gib.gov.tr adresleri ile birlikte dijital.gib.gov.tr adresi de tebliğe elverişli elektronik tebligat adresi olarak kabul edilecektir.
Borcu Yoktur Yazısı Dijital Alınabiliyor
Dijital Vergi Dairesi üzerinden mükelleflerin yaptığı başvurular üzerine vergi dairesince yapılan işlemlerin robotik süreçler ve yapay zekâ teknolojisi kullanarak Dijital Vergi Dairesi tarafından yapılmasına ve bu işlemler sonucunda düzenlenmesi gereken belgelerin Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanmasına, mühürlenmesine veya onaylanmasına karar verilebilecektir.
Bu sayede, mükellefiyet yazısı, borcu yoktur yazısı gibi bazı işlemlerin tamamen elektronik ortamda başlayıp sonuçlanması mümkün olabilecektir.
Yapay Zeka ve Robotik Süreç Otomasyonu Teknolojilerinden Yararlanılıyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan yetki kapsamında, vergi dairesince yapılan işlemlerin robotik süreçler ve yapay zekâ teknolojisi kullanılarak Dijital Vergi Dairesi tarafından yapılmasına ve bu işlemler sonucunda düzenlenmesi gereken belgelerin Başkanlıkça elektronik ortamda imzalanmasına, mühürlenmesine veya onaylanmasına imkan tanınmaktadır.
Vergi dairesine gitmeden tüm işlemler Dijital Vergi Dairesi’yle yapılabilecek ve sistem kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarında büyük fayda sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Daha fazla bilgi ve Dijital Vergi Dairesi’ne erişim için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Ovinot’un size uygun üyelik paketlerini incelemek için lütfen buraya tıklayınız.