
Defter Beyan Sistemi (DBS) Nedir?
17.12.2017 tarihinde 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 486 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile hayata geçirilen Defter Beyan Sistemi (DBS); serbest meslek erbapları ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına, bu kayıtlardan serbest meslek erbabı ile işletme hesabı esasına göre defter tutanların defterlerinin elektronik olarak oluşturulması ve saklanmasına, vergi beyannameleri, bildirim ve dilekçelerin elektronik olarak verilebilmesine ve elektronik ortamda belge düzenlenebilmesine imkan tanıyan bir sistemdir.
Defter Beyan Sistemi, vergi ve ticari işlemlerin elektronik ortamda kayıt altına alındığı, beyannamelerin ve defterlerin dijital olarak oluşturulup saklandığı bir sistemdir. Bu sistem, işletmelerin ve mükelleflerin vergi işlemlerini, defter tutmalarını ve beyannamelerin gönderilmesini kolaylaştırarak bürokrasiyi azaltmayı, maliyetleri düşürmeyi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmeyi amaçlar.
DBS Kimlere Zorunlu?
Serbest meslek erbapları ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin DBS kullanmaları zorunludur.
Serbest meslek erbapları ile basit usule tabi mükellefler (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç) 1/1/2018, diğer mükellefler ise 1/1/2019 (serbest meslek kazanç defteri yanında işletme hesabı esasına göre defter tutanlar açısından 1/1/2018) tarihinden itibaren DBS kullanmaya başlamışlardır.
Serbest meslek kazanç defteri yanında bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de, 1/1/2018 tarihinden itibaren serbest meslek faaliyetine ilişkin kayıtlarını ve kazanç defterini DBS üzerinden tutmaktadır.
Defter Beyan Sistemi’nin Avantajları Nelerdir?
- Uygulama Maliyeti: Bir muhasebe programına ihtiyaç duyulmaksızın internetin olduğu her yerden vergisel ve ticari işlemler elektronik ortamda kayıt altına alınır.
- Vergi Beyannameleri: İşletmeler ve serbest meslek erbapları, yıllık gelir vergisi, katma değer vergisi (KDV), geçici vergi, muhtasar beyannameleri, prim hizmet beyannameleri ve damga vergisi beyannamelerini DBS üzerinde kolayca hazırlayıp dijital olarak verme imkanına sahiptir.
- Defter Tutma: İşletmeler, serbest meslek erbapları ve basit usule tabi mükellefler, işletme defterleri, serbest meslek kazanç defterleri, çiftçi işletme defterleri, envanter defterleri ve damga vergisi defterlerini elektronik ortamda tutabilirler. Noterden defter onaylatma, arşivleme, baskı, kâğıt ve postalama gibi giderleri ortadan kaldırabilirler.
- Kayıt Tutma: Vergisel ve ticari işlemler, dijital ortamda kayıt altına alınır, böylece elle yapılan kayıt işlemlerini ortadan kaldırır ve kırtasiye masraflarını azaltır.
- Saklama: Defterleri muhafaza etmeye yönelik maliyetlerin söz konusu olmaması ile fatura ve makbuz gibi belgelerin elektronik olarak düzenlenebilmesi gibi imkânlar sayesinde yükümlülüklere ilişkin bürokratik işlemleri ve uyum maliyetleri azaltır.
- Maliyet Azaltma: Kâğıt tabanlı işlemlerin ve belgelerin dijital hale getirilmesi, işletmelerin kâğıt, yazıcı, kartuş, posta ve arşivleme gibi maliyetlerini azaltır.
- Bürokrasiyi Azaltma: Defter Beyan Sistemi, resmî belgelerin elektronik olarak gönderilmesini sağladığı için zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar.
- İş Süreçlerini Kolaylaştırma: Elektronik beyannamelerin ve defterlerin oluşturulması ve gönderilmesi süreçlerini hızlandırır.
Defter Beyan Sistemi, e-devlet ve e-dönüşümün bir parçası olarak işletmeler, mükellefler ve mali müşavirler için büyük avantajlar sunar. DBS sayesinde vergi işlemleri daha verimli hale gelir, kayıtlar daha güvenli saklanır ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele daha etkili bir şekilde yürütülebilir.
DBS’ye Nasıl Başvurulur ?
Defter Beyan Sistemi kullanmak zorunda olanların, kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Defter Beyan Sisteminin uygulanmaya başlanmasından sonra mükellefiyet tesis ettiren ve DBS kullanmak zorunda olan mükellefler, kendileri veya aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği meslek mensupları ya da meslek odaları aracılığıyla işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günü mesai saati sonuna kadar gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvuru, işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş gününün sonuna (saat 23.59’a) kadar www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilir.
Meslek odaları 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek:1) yer alan “Defter Beyan Sistemi Kullanımı Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi (Meslek Odaları ile Basit Usulde Vergilendirilen Üyeleri İçin)” düzenledikleri basit usule tabi mükellefler adına; meslek mensupları ise 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” imzaladıkları basit usule tabi mükellefler ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbapları için başvuru yapabilirler.
Meslek Mensupları veya Meslek Odaları ile Mükellefler arasında imzalanan bu sözleşmelerin 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen usuller çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.
https://www.defterbeyan.gov.tr/documents/kilavuz/defterbeyansistemibasvurukilavuzu10.pdf
Defter Beyan Sistemi’ni Kullanmak İçin Gerekli Adımlar
Giriş Yapın: Öncelikle, Defter Beyan Sistemi’ne https://www.defterbeyan.gov.tr/tr/defter-beyan-sistemi adresi üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. DBS’ne giriş yapabilmek için İnternet Vergi Dairesi Kullanıcı Kodunuz ve İnternet Vergi Dairesi şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
Sistemi Tanıyın: Giriş yaptıktan sonra, Defter Beyan Sistemi’nin arayüzünü inceleyerek sistemi tanıyın. DBS, işlemlerinizin ve beyannamelerinizin dijital olarak oluşturulmasına ve gönderilmesine olanak tanır.
Beyannameleri Hazırlayın: İlgili beyannameleri hazırlamak için sistemin sunduğu menüler ve formları kullanın. Örneğin, yıllık gelir vergisi beyannamesi, KDV beyannamesi veya diğer beyannameleri seçip doldurabilirsiniz.
Beyannameleri Gönderin: Hazırladığınız beyannameleri ve eklerini sisteme yükledikten sonra, ilgili beyannameleri gönder butonunu kullanarak ilgili vergi dairesine elektronik olarak iletebilirsiniz.
Kayıtları Saklayın: Defter Beyan Sistemi, gönderilen beyannameleri ve belgeleri dijital olarak saklar. Bu nedenle kayıtlarınızı daha güvenli bir şekilde başka ortamlarda saklamayı da tercih edebilirisiniz.
Sürekli Takip Edin: Vergi yükümlülükleriniz için önemli tarihleri ve değişiklikleri sürekli takip edebilirsiniz.
https://apidoc.defterbeyan.gov.tr/duyurular
Yardım Alın: Defter Beyan Sistemi kullanımı konusunda herhangi bir sorun yaşarsanız veya danışmanlık gereksinimi duyarsanız mali müşavirinizden destek alabilirsiniz.
Ovinot yeni nesil ileri yazılım teknolojileriyle yenilenmiş alt yapısı sayesinde e-fatura, e-arşiv fatura, e-SMM (e-makbuz) ve e-irsaliye gibi tüm GİB E-Belge uygulamalarına hızlı ve kolay geçmenizi sağlıyor. Ovinot GİB E-Belge uygulamalarına geçişinizi rahatça geröekleştirmenizi sağlamanın yanında işinizi iyi yönetebilmeniz için daha birçok konuda da yanınızda olmaya devam ediyor.
Ovinot’un sunduğu benzersiz ‘Mali Müşavir Paneli’ ve Defter Beyan Sistemi entegrasyonu sayesinde serbest muhasebeci mali müşaviriniz, resmi muhasebe ve defter kayıtlarınızı da kolayca tutabilmekte ve beyannamelerinizi verebilmektedir. Mali Müşavirinizi, Ovinot Mali Müşavir Panelini ücretsiz olarak kullanmasına izin vererek, muhasebeleşecek gelir ve giderlerinizi işaretleyerek kendi kullandığı muhasebe programına uygun Excel dosyası olarak tek tıkla aktarmasını sağlayabilirsiniz. Defter Beyan Sistemi entegarsyonunun ve Mali Müşavir Paneli’nin avantajlı ve faydalı özelliklerini ve işlevlerini deneyimlemek için hemen Ovinot’a web sistesinden ücretsiz üye olabilir ve 30 gün boyunca deneyebilirsiniz.
Ovinot’un sağladığı avantajlardan ve faydalardan yararlanmak için Ovinot.com adresinden, 0531 735 52 22 Whatsapp hattımızdan ya da 0850 260 00 70 numaralı çağrı merkezimizden müşteri destek ekibimize ulaşabilir ve detaylı bilgi alarak üye olabilirsiniz. Bir kaç dakika içinde üye olup, hemen Ovinot üzerinden tüm ticari süreçlerinizi rahatça yönetmeye başlayabilirsiniz.
İşiniz için Ovinot yeter.
Ovinot’un size uygun üyelik paketlerini incelemek için lütfen buraya tıklayınız.