
e-İmza Nedir?
E-Imza Hakkinda Bilmeniz Gerekenler ve Nasil Alinir?
Elektronik imza olarak bilinen e-imza, yazili belgelerde elle atilan imza (islak imza) ile ayni hukuki geçerlilige sahip olan yeni dönem teknolojisidir. E-imza, dijitallestigimiz ve özellikle internetin hizli yükselisi ve sanal ortamlarda sözlesme yapma ihtiyacin da günümüzün gerçegi haline geldigi bu dönemde, gönderilen bilginin yolda degismedigini, gönderen kisiye ait oldugunu ve inkâr edilemeyecegini garanti eder. Bu ihtiyaçlar dogrultusunda ortaya çikan e-Imza hakkinda bilmeniz gerekenleri bu yazimizda aktarmak istedik.
e-Imza Nedir ve Ne Isimize Yarayacak?
Elektronik imza yukarida da bahsettigimiz gibi islak imza ile ayni hukuki geçerlilige sahip olan, elektronik ortamdaki bir belgeye eklenerek imzalayanin kimligini dogrulugu garanti eder. Temmuz 2004 tarihinde yürürlüge giren 5070 sayili Elektronik Imza kanunu ile hayatimiza giren e-Imzayi islak imzadan ayristiran özellik ise tek bir çesit imza olmayip, harf, karakter ve sembollerden olusan sayisal bir veridir. E-imzanin en temel özellikleri ise veri bütünlügü, kimlik dogrulama ve onaylama ve inkâr edilmezliktir.
e-Imza ile imzalanan bir belgenin izinsiz degistirilmesini, silinmesini veya ekleme yapilmasini önlemek için veri bütünlügü bulunmaktadir. Bunun yani sira veriyi gönderenin de gerçekten o kisi olup olmadigini garanti edilebilmesi için kimlik dogrulamasi özelligi ve ayrica kisilerin elektronik ortamda yapilan isleri reddetmemesi için de onaylama (inkâr edilemezlik) özelligi bulunmaktadir.
Elektronik Imza Nasil Alinir?
En çok karsilastigimiz sorulardan biri ise e-Imza’yi nasil alabilirim sorusu oluyor. E-e-Imza’nin bilgisayarinizdaki programlar ile islak imza gibi attiginiz imzanin dijitallesmis versiyonu oldugunu sanmayin. e-Imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Saglayici’lara (ESHS) basvuruda bulunmaniz gerekir. Elektronik Sertifika Hizmet Saglayici listesine Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu web sayfasindan ulasabilirsiniz. E-imza temin etme süreci biraz zahmetli olsa da buradaki en önemli neden kimlik kontrollerinin yapilmasi zorunlulugundandir. Kimlik dogrulamak için kontroller adreste kurulum hizmetiyle birlikte yapilabilir veya Noter araciligiyla da dogrulama yapmak mümkündür. Bir diger yöntem ise hizmet saglayicilarin ofislerinde gerçeklestirilebilir.
e-Imza’niz hayat boyu geçerli olmamakla beraber; 1 yil 2 yil veya 3 yillik olarak belli bir ücret karsiliginda ESHS’ler tarafindan verilmektedir. (e-Imza’nizi ücretsiz temin etmek isterseniz Ovinot müsteri hizmetlerine danisabilirsiniz.)
Kurumsal ve bireysel olmak üzere, iki çesit e-Imza mevcuttur. Basvuru yaparken gerekli olan belgeler hangi çesit e-Imza alacaginiza bagli olarak farklilik gösterir.
Bireysel e-Imza basvurularinda gerekli olan belgeler;
- Basvuru formu
- Basvuru sahibinin nüfus cüzdani, pasaport veya sürücü belgesi gibi geçerli resmi kimlik belgesinin asli
- NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) taahhütnamesi
Kurumsal e-Imza için gerekli belgeler;
- Basvuru formu
- Son 6 ay içerisinde alinmis faaliyet belgesinin asli,
- NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) taahhütnamesi
- Imza sirkülerinin fotokopisi
- Basvuru sahibinin nüfus cüzdani, pasaport veya sürücü belgesi gibi geçerli resmi kimlik belgesinin asli
Elektronik Imza Nasil Kullanilabilir?
Basvurunuzun ardindan e-imzanizi kullanmaya baslayabilmek için bilgisayariniza size e-imza ile birlikte gönderilen yazilimi kurmaniz gerekmektedir. Bu program ile sertifikaniza giris yaparak elektronik imzanizi kullanabilirsiniz.
Elektronik Imzanin en aktif kullanildigi yerler E-devlet, UYAP, E-Fatura, KEP (Kayitli Elektronik Posta), Elektronik arsiv ve e-Serbest Meslek Makbuzu olusturan uygulamalardir. Tabii sadece bu alanlarda sinirli kalmayip, farkli kamu islemleri kapsaminda da kullanilabilmektedir.
Umariz bu yazimizda akliniza takilan sorulari yanitlayabildik. Ovinot müsteri hizmetleri 7/24 hizmet vermekte olup, baska sorulariniz varsa bize ulasabilirsiniz.